Acasă Blog Veselă din ceramică: un pic de istorie și îngrijire
Veselă din ceramică: un pic de istorie și îngrijire
2024-01-15

Cu câteva mii de ani în urmă, oamenii din antichitate au contactat pentru prima data cu focul, probabil în urma unui incendiu cazual care a izbucnit în natură. Din acel moment, ei, cei care înainte de asta erau obișnuiți să mănânce alimente crude din plante, carne, pește și ceea ce crește pe pământul virgin, au început să evolueze în arta gătitului.

Cum s-a putut întâmpla asta?

În acele vremuri, felurile de mâncare, în înțelegerea noastră obișnuită, încă nu existau. Cu toate acestea, imaginați-vă că strămoșiii antici, observând că argila moale devine tare atunci când este expusă la foc, au decis să folosească această proprietate. Este posibil să fi înfășurat cu grijă mâncarea în această argilă care se întărește înainte de a o pune în foc. O astfel de «cochilie de lut» ar fi putut servi nu doar ca protecție, dar și să confere un gust special, necunoscut anterior, mâncărurilor preparate.

Deși nu putem decât să speculăm cum au ajuns la această descoperire, astfel de idei adaugă istoriei omenirii o doză de ingeniozitate uimitoare și de explorare intuitivă a lumii din jurul nostru. În special, în cazul nostru, cu privire la apariția vaselor din ceramică.
A trecut mult timp de la bucățile de lut fragile, neîndemânatice și neplăcute până la inventarea vaselor magnifice din ceramică. Diverse amestecuri de compuși anorganici și minerale au început să fie adăugate materialelor naturale.

Ceramica de nouă generație

Astfel am ajuns la ceramica de diverse forme, iar vasele din lut au devenit strămoșii vaselor și farfuriilor moderne. Până în prezent, vasele din ceramică rămân populare în uz, datorită respectării mediului, siguranței și, bineînțeles, gustului uimitor al alimentelor preparate în cele mai străvechi vase.

Vesela din ceramică și articolele decorative care pot fi achiziționate din magazinul ALIR sunt reprezentate de branduri autohtone cunoscute – Alir Professional și Casa Masa. Farfurii rotunde, ovale și dreptunghiulare pentru aperitive, salate, supe și feluri principale; cratițe pentru copt, care pot fi așezate în siguranță direct pe masă; ustensile de ceai și cafea pentru aranjarea mesei. Aici puteți cumpăra vaze din ceramica pentru buchete de flori uscate sau ikebana făcute manual, ulcioare originale pentru băuturile dumneavoastră de casă.

De ce îngrijire este nevoie pentru vasele din ceramică?

Așadar, ați cumpărat vase din ceramică. Este suficient să clătiți bine farfuriile, cănile și bolurile noi cu apă caldă înainte de utilizare.
Dar tigăile de copt au nevoie de o pregătire atentă înainte de utilizare. Există reguli de bază pentru îngrijirea vaselor care sunt folosite pe aragaz și în cuptor.
În primul rând, trebuie să spălați vasele cu apă cu săpun și un burete moale. Apoi ștergeți și ungeți suprafața interioară cu o cantitate mică de ulei vegetal, care se îndepărtează cu un șervețel de hârtie după încălzirea recipientului peste foc. Se recomandă încălzirea și răcirea înainte de a folosi vase din ceramică noi. Schimbările treptate ale temperaturii vor ajuta la evitarea fisurilor și la creșterea rezistenței materialului. Evitați schimbările bruște de temperatură: mutarea vaselor din ceramică de la un cuptor fierbinte pe o suprafață rece poate provoca crăpături. Evitați schimbările bruște de temperatură, lăsând produsul să se răcească treptat.

Înainte de a pune mâncarea în tigaie, păstrați vasele în apă rece pentru un timp, astfel încât suprafața poroasă să absoarbă umiditatea – mâncarea va deveni mai suculentă.

Există remedii și metode populare care sunt cunoscute de multă vreme pentru curățarea vaselor din ceramică. Desigur, puteți curăța ceramica în același mod ca vechii domni ai peșterilor și ai focului: nisipul și cenușa sunt foarte eficiente în lupta pentru a menține vasele curate. Un «dar» care nu este întotdeauna la îndemână. Dar în casă va exista mereu sifon, lămâie și pudră de muștar – aceste produse naturale vor elimina cele mai grave pete, vor albi suprafața interioară, vor îndepărta mirosurile neplăcute și murdăria. Resturile de alimente arse pot fi spălate cu ușurință dacă lăsați recipientul în apă să se înmoaie timp de aproximativ o oră. Vasele de gătit din ceramică nu sunt susceptibile la coroziune chimică, așa că pot fi curățate și folosind detergenți sintetici, neabrazivi.

Magazinul ALIR este un loc unic pentru cumpărături casnice: aici puteți alege întotdeauna vesela din ceramică frumoasă, de înaltă calitate, ecologică și durabilă. La fel și diverse ustensile de bucătărie pentru casă și în calitate de cadouri – acest lucru este întotdeauna relevant.


Ar putea să-ți placă