Acasă Blog Supă rece Okroșka: pregătire și servire în vesela potrivită
Supă rece Okroșka: pregătire și servire în vesela potrivită
2023-07-20

În caleidoscopul Zilelor Internaționale, consacrate «a tot ce vrei», există încă o sărbătoare foarte interesantă, numită Ziua Okroşka. Şi acum gândiţi-vă cum o veţi marca-o. Vom profita de o ocazie atât de minunată pentru a vorbi despre acest fel de mâncare, care este foarte popular în sezonul de vară, pentru că, după cum a menționat cineva, «primele două linguri de okroşka pot fi comparate doar cu înghițituri însetate de apă în zilele de cumplită arşiţă din iulie». Acesta este primul motiv pentru a menționa această «salată lichidă».

Al doilea motiv este că atunci când serviți okroşka, important e nu numai conținutul, dar și vase pentru gătit, care va fi folosită pentru gătit și servit.

Pe scurt despre totul în ordinea cuvenită.

Cum se prepară okroşka

Nu vom intra în detaliile istorice ale apariției supei okroşka și a tuturor variațiilor posibile de preparare a acesteia ei. Vom oferi tinerelor gospodine câteva sugestii, iar celor cu experienţă – detalii uitate cu timpul.

Produsele

Pentru rețeta noastră tradițională veți avea nevoie de produse pregătite din timp:

√  oua fierte tari; 
√  cartofi (fierți cu coajă); 
√  castraveți proaspeți și ridichi; 
√  ceapa verde şi, cât mai multă verdeață – mărar şi/sau pătrunjel după gust, 
√  şi cel mai important, - componenta de carne, pe care o puteți alege după preferințe: salam fiert, șuncă, pastrama sau file de pui.

Nu va fi dificil să calculați cantitatea de produse necesare, astfel încât să fie suficientă pentru toți membrii familiei, dar să ajungă și pentru vreun oaspete de ocazie, ca să-şi potolească setea după mersul sub dogoarea soarelui.

Prepararea

Tăiați cu acurateţe albușurile, cartofii, castraveții și carnea în cuburi mici și puneți-le într-o cratiță mare și largă. Este important să alegeți corect recipientul pentru amestecarea componentelor și depozitarea ulterioară în frigider. Ideale pentru aceasta sunt oalele de servire din sticlă sau ceramică, care nu au proprietățile de schimb de miros şi păstrează produsul proaspăt mai mult timp, menținând temperatura necesară.
 

Apoi, mărunţiţi gălbenușurile rămase cu o linguriță de muștar obișnuit sau «Dijon», adăugați smântână grasă, măsurând-o cu lingura de bucătărie, în funcție de volumul produselor; amestecați până la o masă omogenă - partea picantă a sosului este gata. 

În calitate de «bulion» se utilizează borşul acru, chefirul, zerul, apa minerală infuzată cu lămâie sau ayranul, care este practicat activ ca sos. Totul conform preferințelor tale.

 

Produsele tăiate cubulețe și verdeața tocată mărunt se pun într-o cratiță «aleasă corect». Se amestecă bine și cu grijă, se toarnă. Adăugăm elementul nostru picant. Puteți adăuga sare și piper după gust. Și - la frigider pentru o oră sau două: lăsați produsele să se «împrietenească».

Înainte de servire, decorează-ți felul de mâncare cu verdeață, felii de ridichi sau jumătate de ou.

De fapt, există foarte multe rețete pentru a face okroşka – atât cu ciuperci, cât și cu pește, cu murături și cu mere. Toate acestea pot fi găsite pe diverse portaluri de informații despre gătit.

Cu toate acestea, mai există un moment foarte important – 

Servirea

Gustul și atractivitatea gastronomică a supei okroşka nu constă numai în prepararea ei, ci și în felul cum este servită.

Iar pentru asta recomandam farfurii din ceramică sau porțelan. Okroşka este un fel de mâncare atractiv frapantă și va arăta și mai apetisant în farfurii de ceramică. În plus, vasele din ceramică sunt ecologice și atractive prin designul lor, iar mâncarea din ele este îmbogățită cu gust.

Desigur, servirea supei okroşka într-o farfurie făcută din gheață groasă a devenit trucul esenţial în cafenele și restaurante. Este incredibil de gustoasă: „ciorbiţa” de vară își păstrează mult timp prospețimea «antarctică» într-o veselă din gheață, oferind o adevărată plăcere.

Dar ceramica este mai bună! Mai ales acasă: există o oală mare în frigider, din care poți extrage o cantitate nelimitată de okroşka hrănitoare, turnând-o cu generozitate cu polonicul în farfurii, boluri pentru supă, boluri pentru salate din ceramică marca ALIR... Și ceramica nu se topește sub privirea dvs. ca gheața.

 

Acum a devenit clar, care este întregul gust și secretul okroşka «moldovenească»? – În farfuria veritabilă: a mânca bine înseamnă a mânca frumos!

ALIR – ustensilele de bucătărie potrivite pentru casă și instituţiile HoReCa.

Poftă bună!


Ar putea să-ți placă