Acasă Blog Cum să faci un piure gustos
Cum să faci un piure gustos
2024-03-06

Când spunem «piure», ce ne vine imediat în minte? Bineînțeles, cartofii! Cel mai tradițional și popular ingredient pentru prepararea garniturii preferate.
Cartoful mărunțit a fost descoperit pe continentul european în mijlocul secolului al XVII-lea: Alexander Exquemelin, chirurg de bord care a participat la raidurile flibustierilor, și-a descris aventurile în cartea «Pirații din America», în care se menționează printre altele un fel de mâncare al indienilor din America, care s-a dovedit a fi din cartofi. Cartoful era foarte popular acolo: era fiert, din el se prepara o băutură numită «mabi», era măcinat în terci pentru a face «chunyo». Cartofii locali aveau un gust ușor amărui și pentru a-i face comestibili, erau supuși unor etape speciale: tăiați din sol, erau lăsați pe pământ pentru a fi prăjiți de soare, apoi erau «înmolziți» de ploaie și înghețați de îngheț. După aceasta, femeile dansau «dansul ritualic» cu picioarele goale pe cartofi pentru a-i decoji, și așa mai departe... O astfel de «rețetă» părea sălbatică în Europa progresivă. Francezii dornici de rafinament au înțeles rapid procesul de prelucrare a cartofilor, l-au adaptat bucătăriei lor și au numit noul fel de mâncare «piure», ceea ce se poate traduce ca «mărunțit» sau «pur și simplu», și noi adăugăm și «foarte delicat». 

Să începem cu cartofi

Fiecare gospodină are propriul său mod de a pregăti piureul de cartofi. Unii adaugă lapte rece sau foarte fierbinte în timpul gătitului, pentru alții este o «sfântă tradiție» să adauge smântână și mult unt. Unii folosesc tăvile de piure, alții folosesc telurile, iar alții trec prin sită fină pentru a aduce felul preferat al copiilor și adulților la o textură cremoasă ușoară. 

Și bucătarii respectați ai cafenelelor și restaurantelor au propriile lor metode pentru piureul de cartofi. Pentru a obține un piure perfect, fără cocoloașe, bucătarii recomandă: 

  • să fierbi cartofii în apă clocotită pentru a păstra substanțele nutritive valoroase aflate sub coajă: vitamina C, magneziu, calciu, fier, mangan, iod, sodiu - o adevărată farmacie pentru organismul nostru;
  • cartofii fierți fără coajă se bat mai bine dacă mai întâi se scurge toată apa și apoi se lasă în oală pe foc mic timp de 2-3 minute pentru a evapora resturile de umiditate;
  • laptele adăugat în piure trebuie să fie cald, poate fi amestecat cu mult unt – niciodată nu este prea mult;
  • există o metodă de a coace cartofii pentru piure în sare sau de a-i fierbe în coajă – acesta este și un sfat al profesioniștilor (credeți-mă, este foarte gustos).

Și încă trei sfaturi practice pentru a încheia oda piureului de cartofi:

  • nu este recomandat să mărunțiți cartofii în blender (ei bine, știți deja ce va ieși), mai bine faceți acest lucru manual cu tăvile de piure sau cu telurile de bătut;
  • piureul gata preparat din cartofi nu ar trebui servit imediat, trebuie să îi dai puțin timp să se așeze, să respire, să se îngroașe ușor;
  • este recomandabil să gătiți exact cât mâncați într-o singură porție, nu lăsați mâncarea pentru ziua următoare, deoarece nu mai este același piure. Din resturile, dacă s-au întâmplat, puteți pregăti o gratină sau clătite, sau altceva, dar aceasta este deja o altă poveste.

Piureul de legume sau fructe

– o mâncare gustoasă și sănătoasă, mai ales pentru cei care sunt atenți la alimentația sănătoasă (AS). Legumele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, piureul este o garnitură versatilă, care poate fi adaptată la diverse gusturi și preferințe. Așadar, să discutăm și despre unele tipuri de piure pe care le puteți adăuga în «talmudul»vostru culinar. 

Piure de conopidă

cu adaos de suc de sfeclă. Gustos, neobișnuit și cu puține calorii. Se recomandă fierberea conopidei în buchetele cu un cățel de usturoi zdrobit (pentru a înlătura mirosul specific al conopidei). Se scurge apa, se adaugă suc de sfeclă și smântână. Pentru a mărunți, blenderul este mai convenabil: conopida nu se sfărâmă, cum se întâmplă cu cartofii. 

Piure de morcovi

Foarte util și ajută pielea să se protejeze împotriva radiațiilor ultraviolete datorită conținutului de beta-caroten din această rădăcină, care, în plus, are un efect pozitiv și asupra vederii și a funcționării plămânilor. Piureul de morcovi este bogat în diferite substanțe nutritive, în afara beta-carotenului și a vitaminei A: vitamina C, potasiu, acid folic, carotenoide, fibre alimentare, care îmbunătățesc digestia.

Piureul de morcovi poate fi diversificat în timpul gătitului, adăugând ghimbir, usturoi sau chimion: fierbeți bulionul, adăugați morcovii tăiați și lăsați-i la foc mic timp de 20-30 de minute. Tocați fin usturoiul și ghimbirul și prăjiți-le cu ceapă și chimion. Combinați toate ingredientele și bateți-le cu blenderul până se obține o masă omogenă. Adăugați sare, piper și nucșoară. Bateți din nou. Dacă este prea dens, subțiați cu smântână sau lapte. Rezultă un piure cu un gust dulce-picant asiatic, ca garnitură pentru carne, pește și pasăre. Luminos și suculent!

Dovleacul

Nu mai puțin exotic, delicios și original, puteți prepara piure și din dovleac, de asemenea bogat în beta-caroten. Mai mult, acesta poate fi o garnitură sărată pentru carne sau un desert dulce cu ghimbir și miere. Dovleacul este ușor de mărunțit, deci pentru a păstra textura fibroasă și gustul său neobișnuit, este mai bine să-l mărunțiți, așa cum faceți cu cartofii, manual cu tăvile de piure.

Concluzie

Există multe rețete de piure din cele mai diverse produse. Da, voi înșivă, în funcție de preferințele voastre culinare, puteți inventa propria voastră felie de piure.
Aici nu este important numai din ce veți găti, ci și ce instrumente veți avea la îndemână. Aveți nevoie de obiecte tradiționale simple – accesorii de bucătărie, pe care le puteți cumpăra întotdeauna în magazinele de vase și articole pentru casă ALIR din Chișinău: linguri din bambus ecologic, teluri de bătut, palete piure de diferite forme și multe altele, care facilitează procesul confortabil de preparare a mâncării preferate.

«Înarmați-vă» cu accesorii de bucătărie în mod corespunzător și gătiți sănătos.


Ar putea să-ți placă